Buteyko Ademhalingstherapie

Als gecertificeerd Buteyko therapeut is het observeren van iemand zijn ademhaling een tweede natuur geworden. Het valt mij op dat mensen geen idee hebben hoe ze moeten ademen, daar hebben ze eigenlijk nooit over nagedacht. We leren van alles op school maar het meest fundamentele, wat we gemiddeld 20.000 keer doen op een dag, wordt ons nooit geleerd. Daar komt nog bij dat onze ademhaling onderhevig is aan verandering door de stress van het dagelijks leven, overmatig zitten en praten, keuzes in levensstijl en omgevingsfactoren.

 

Veel mensen ademen te veel en wanneer het lichaam gedurende langere perioden wordt blootgesteld aan 'over ademen', raakt het lichaam gewend aan te grote hoeveelheden zuurstof, met alle negatieve gevolgen van dien. Een teveel aan zuurstof, door 'teveel ademen' zorgt voor een lage koolstofdioxide tolerantie. Dit betekent dat jouw brein daadwerkelijk gaat denken dat jij grote hoeveelheden zuurstof nodig hebt en geeft jouw lijf al snel opdracht om adem te halen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht, die gelukkig goed is te doorbreken met de juiste oefeningen. Denk maar aan een diepzeeduiker zonder zuurstof/snorkel (het zogenaamde 'freediving') deze mensen hebben een extreem hoge koolstofdioxide tolerantie. Zij zijn echter ook niet zo geboren, maar hebben dit bereikt door gerichte oefeningen te doen.

 

Een disfunctionele ademhaling zorgt er letterlijk voor dat de luchtwegen zich vernauwen en de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer afneemt. Slechte ademhalingsgewoonten zijn meestal een te snelle ademhaling, een ademhaling  hoog in de borst of alleen naar de buik, en mondademhaling. Mensen met een dergelijke ademhaling hebben vaak het gevoel dat zij nooit voldoende lucht binnen krijgen, zijn snel buiten adem (zowel tijdens lichamelijke inspanning als in rust), moeten vaak gapen of zuchten of hebben een onregelmatig ademhalingspatroon.

 

Jammer genoeg is ademhaling in onze gezondheidszorg een ondergeschoven kindje, want een disfunctionele ademhaling is van grote invloed op de gezondheid. Zo kunnen slechte ademhalingsgewoonten leiden tot tal van gezondheidsproblemen. Onderzoekers hebben wel 30 veelvoorkomende symptomen en aandoeningen opgesomd waar een slecht ademhalingspatroon aan bijdraagt. Voorbeelden hiervan zijn: astma, piepende ademhaling, hoesten, verstopte neus, benauwdheid, snurken, slaapapneu, hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbare darm syndroom, paniekaanvallen, angst, stress en algemene uitputting.

 

De Buteyko Methode heeft zich de afgelopen jaren bewezen, effectief te zijn bij het verbeteren van problemen die gerelateerd zijn aan onze ademhaling. Te denken valt aan:

  • Ademhalingsproblematiek: astma, rhinitis, hooikoorts
  • Neurologische problematiek: Angst, stress en paniekaanvallen
  • Ontwikkeling bij kinderen: tandheelkundige gezondheid, craniofaciale ontwikkeling en ADHD
  • Slaapstoornissen: slapeloosheid, snurken, centrale slaapapneu, obstructieve slaapapneu
  • Lichamelijke klachten: Zie 'Bewegingstherapie' voor meer informatie

 

De Buteyko Methode is een ademhalingstechniek die ontworpen is om functionele ademhalingspatronen te herstellen. Een functionele ademhaling is o.a. een in- en uitademing door de neus. De ademhaling is licht, regelmatig, moeiteloos en wordt ingezet vanuit het middenrif (diafragma). Tijdens de sessie ademhalingstherapie doorlopen we samen oefeningen om je te leren hoe je de neus vrij kunt maken, zodat er overgeschakeld kan worden naar een neusademhaling. Daarnaast werken we aan het herstellen van een functioneel ademhalingspatroon, verhogen we jouw koolstofdioxide tolerantie niveau. Vaak zijn er maar een paar sessies nodig om je te leren hoe jij de controle terug kunt krijgen over jouw ademhaling. Het uitvoeren van de huiswerkopdrachten is daarbij een bepalende factor. Je zult al snel merken dat je gemakkelijker ademt, in een diepere slaap komt, energieker bent, minder astmatische klachten hebt, minder last van neusverstopping hebt en een groter gevoel van rust ervaart. De oefeningen zijn eenvoudig en worden geleerd aan volwassenen, ongeacht leeftijd of gezondheid, en aan kinderen ouder dan vijf jaar.

 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan hier contact met mij op.

 

Wil je een afspraak maken? Klik dan op de link hieronder: