Massage
Als belasting en belastbaarheid niet op elkaar zijn afgestemd, kan er een disbalans ontstaan in het lijf. Een disbalans in het lijf kan zich uiten in spierpijn, vermoeidheid, een minder goede doorbloeding, stijfheid, een verhoogde spanning (zowel fysiek als mentaal), etc. Bij dergelijke klachten kan een sportmassage uitkomst bieden.
Ondanks de naam SPORTmassage, is het een misvatting dat dit type massage alleen voor sporters is weggelegd. Hoewel ik veel sporters begeleid in hun wedstrijdseizoen en bij klachten, kan iedereen met fysieke/mentale spanningsklachten er baat bij hebben. Een sportmassage is een intensieve en diepgaande massage, die belangrijke herstelprocessen in het lichaam bevorderd. Mensen met bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn, gespannen/pijnlijke spieren of andere lichamelijke blessures, hebben vaak profijt van een goede massage.
Ik verzorg daarnaast ook ontspanningsmassages. Mensen die op zoek zijn naar geestelijke en lichamelijke ontspanning, of die een sportmassage te intensief vinden, kiezen voor deze massage. Dit type massage kan helpen bij vermoeidheid, verdieping van de ademhaling, slaapbevordering, stemming en mentale klachten. Ontspanningsmassage wordt als erg prettig ervaren en wordt daarom ook vaak cadeau gegeven. Dit kan door middel van een cadeaubon die je helemaal naar jouw wensen kunt aanpassen.
Ik sta voor maatwerk, dus ik bespreek graag met de klant de klacht/wens waarna ik dit zo passend mogelijk probeer in te vullen. Zo is een combinatie van sport- en ontspanningsmassage, of een andere samenstelling van spiergroepen en typen behandelingen mogelijk.
Wil je weten of massage jou ook kan helpen? Neem dan contact met mij op.
Ben je al overtuigd en wil je een afspraak maken? Klik dan op de link hieronder:
Myofasciale Cupping
De massages zijn eventueel uit te breiden met myofasciale cupping.
Wat is het?
Myofasciale cupping is een therapievorm waarbij speciale cups op de huid worden aangebracht, met deze cups wordt een vacuümeffect gecreëerd, waardoor onderliggende weefsels zoals de fascia (bindweefsel), spieren, bloed en andere vloeistoffen, dicht bij het huidoppervlak worden opgetild. Myofasciale cupping wordt meestal toegepast op de rug, schouder, nek, heup, buik, benen en armen.
Hoe werkt het?
Door middel van massagetechnieken worden gebieden van spierspanning en bewegingsbeperking geïdentificeerd. Daarna worden myofasciale cuppingtechnieken toegepast door de vacuüm gezogen cups over het huidoppervlak te bewegen in een glijdende beweging. In het geval van fasciale verklevingen en triggerpoints, kunnen de cups ook kort op specifieke gebieden worden vastgezet.
Met behulp van massagetechnieken worden gebieden van spierbeperking en spanning gelokaliseerd, waarna myofasciale cuppingtechnieken worden toegepast. Zo kunnen de cups in een glijdende beweging over het huidoppervlak worden bewogen of, waar bindweefsel verklevingen en triggerpoints worden gevonden, kunnen de cups voor korte tijd op specifieke gebieden worden vastgezet.
De myofasciale cuppingtechniek vermindert het ongemak in de doelweefsels en heeft in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het een goed effect heeft op het verlichten van chronische pijn en daarmee op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Myofasciale cupping heeft ook een effect op het lymfestelsel.
Cupping werkt door het 'rust zenuwstelsel' te stimuleren, de bloedsomloop te bevorderen, eventuele zwelling te verminderen en weefseltemperatuur te verhogen. De myofasciale cuppingtechniek vermindert pijn en klachten in de behandelde gebieden en beïnvloedt ook het lymfestelsel. Er wordt gesteld dat de cups helpen om gifstoffen uit de spiervezels te verwijderen en de bloedstroom naar de regio te verhogen waardoor spanning, pijn en gevoeligheid in de betreffende spier wordt verminderd. Het bewegingsuitslag en de mobiliteit van de spieren en gewrichten worden verbeterd door het direct verminderen van eventuele fasciale verklevingen, het verhogen van de weefseltemperatuur en het verminderen van de viscositeit van de weefsels.
Wat maakt Myofasciale Cupping anders?
De meeste manuele technieken zetten neerwaartse druk op de spieren en andere weefsels waardoor de verschillende weefsellagen in elkaar worden gedrukt. Myofasciale cupping werkt juist net andersom en creëert ruimte tussen de verschillende onderhuidse weefsellagen. Door het creëren van zuiging van de cup ontstaat een negatieve druk of trekspanning die verwijding van haarvaten veroorzaakt. Dit bevordert de hydratatie van het bindweefsel en het glijdende vermogen van het bindweefsel, waardoor pijnlijke en vastzittende plekken verdwijnen.
Er zijn veel verschillende manieren waarop cupping wordt ingezet. Ik gebruik cupping anders dan de meeste praktijken en noem het daarom niet voor niets 'myofasciale cupping'. Deze techniek gebruik ik om ruimte te creëren in iemands lijf, dat kan als een op zichzelf staande behandeling of geïntegreerd met andere behandelmethoden. Afhankelijk van de klacht of de wens van de klant, gebruik ik cupping als gecombineerde behandeling met bijvoorbeeld massage, bewegingstherapie of acupunctuur. De meeste praktijken gebruiken het als een lichte techniek, als toevoeging op een ontspanningsmassage. Bij mij gaat de techniek wat dieper en kan het wat intensiever zijn, het is daardoor meer een manuele techniek dan een ontspanningsmethode. Ik gebruik de cups echter ook tijdens ontspanningsmassages en dan is het puur ter bevordering van het weefsel en de ontspanning.
Is Myofasciale Cupping wat voor mij?
De voordelen van myofasciale cupping zijn divers:
- Vermindering van 'stress systeem', activering van het 'rust systeem', wat leidt tot ontspanning van het lichaam.
- Passieve stretching van weefsels.
- Bevordering van de bloedcirculatie, door het naar het huidoppervlak trekken van bloed uit diepere lagen.
- Verhoging van de weefseltemperatuur.
- Vermindering van spanning en verklevingen in weefsels.
- Herstel bevordering in de subacute fase van een blessure.
- Afvoeren van lymfe en celafval.
- Verbetering van hydratatie en doorbloeding van lichaamsweefsels door het scheiden van bindweefsellagen.
- Ontspanning van gespannen spieren.
- Vergroting van de mobiliteit en flexibiliteit.
- Verwijdering van melkzuur en metabolisch afval door het herstellen van de lymfestroom, wat de circulatie bevordert en het immuunsysteem versterkt.
Voor wie is het NIET geschikt?
Er zijn enkele contra-indicaties voor myofasciale cupping, waaronder:
- Kwaadaardige tumoren.
- Acute blessures.
- Lage bloeddruk of andere acute bloedsomloop aandoeningen.
- Diabetes en het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.
- Hernia en uitstulping van tussenwervelschijven.
- Ernstige verkoudheid of griep.
- Acute reumatoïde artritis.
- Genezende fracturen.
- Overgevoeligheid van de huid.
- Aneurysma.
- Hematoom.
- Acute ziekten.
- Koorts.
- Diep veneuze trombose (DVT).
- Besmettelijke ziekten.
Als je geïnteresseerd bent in myofasciale cuppingtherapie, neem dan contact met mij op via de link hieronder: